28 серпня 2024

Перемагає той, хто пам’ятає

 29 серпня в Україні відзначається День пам’яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України. З цією датою пов’язаний один із найтрагічніших епізодів російсько-української війни до повномасштабного вторгнення – вихід українських воїнів із оточення під Іловайськом. Російсько-українська війна розпочалася 20 лютого 2014 року, а бої за Іловайськ в серпні того ж року.  29 серпня 2014 року агресор накрив вогнем наших захисників у полях із соняшником під час “зеленого” коридору. Там полягли 366 українських воїнів, 429 – зазнали поранень, 158 – зникли безвісти, 300 – опинилися в полоні. Тому символом Дня пам’яті захисників України стала квітка соняха. Він – не просто нагадування про історичну мужність наших воїнів, але також символізує життя. Юнацька бібліотека до цієї події підготувала книжкову експозицію «Перемагає той, хто пам’ятає» , на якій кожен може ознайомитися зі страшними подіями російсько-української війни.

26 серпня 2024

«Художник слова»

25 серпня 2024 року виповнюється 100 років від дня народження Павла Загребельного.

Павло Загребельний - герой України, лауреат Шевченківської премії, український письменник,для якого особистість людини завжди була на першому місці, «Нестор - літописець ХХ століття» - автор багатьох романів на історичну тематику. На долю письменника випали всі найтяжчі випробування XX ст..: голод 1933, фашистський полон під час війни та сталінські концтабори.

З нагоди 100- річчя від дня народження Павла Загребельного, одного з найшановніших майстрів слова, Юнацька Бібліотека підготувала відео презентацію «Художник слова».

Романи та повісті Павла Загребельного (а їх є понад 30) – це своєрідний літопис багатостраждальної української історії від сивої давнини Київської Русі до першого десятиліття незалежності.

Твори «Диво», «Роксолана», «Євпраксія», «З погляду вічності», «Розгін» написані на історичному матеріалі, але всі вони про сучасність.

За сценаріями Павла Загребельного на Київській кіностудії ім. О. Довженка були зняті художні фільми: «Ракети не повинні злетіти» (1963); «Перевірено — мін немає» (1965, у співавт.);«Лаври» (1974, т/ф); «І земля стрибала мені назустріч» (1975);«Хто за? Хто проти?» (1977, т/ф); «Ярослав Мудрий» (1981, у співавт.); «Розгін» (1986, т/ф); «Кларнети ніжності»

Павло Загребельний — один з найкращих письменників минулого століття. Його талант і майстерність слова визнали у багатьох країнах світу, а твори давно стали класикою не тільки української, але й світової літератури.

Твори Павла Загребельного переведені на 23 мови народів світу.

Павло Загребельний сьогодні є одним з найпопулярніших українських письменників, чия творча спадщина приваблює все більше нових читачів.

21 серпня 2024

Шляхами незалежності.

 24 серпня ми відзначаємо День незалежності України, який є найважливішим святом для кожного українця!

Це день, коли ми святкуємо свою свободу, суверенітет і єдність.

Наша країна пройшла чимало випробувань, політичних та економічних змін, відчувала злети та падіння. Однак, ніякі негаразди не роз’єднали українців, не похитнули віру та не зламали дух.

Нині перед нашою державою та її громадянами постали нові виклики та випробування, Україна переживає найбільш складний період з моменту здобуття Незалежності. Десятий  рік не припиняється боротьба за територіальну цілісність та існування нашої держави. В умовах збройного протистояння ми захищаємо свій вибір жити вільно, на власний розсуд у своєму домі.

Сьогодні це більше, ніж річниця проголошення нашої державної незалежності: ми вшановуємо мужність та незламність українського народу. Ми дякуємо тим, хто не дає згаснути вогню нашої свободи і незалежності, і згадуємо тих, хто віддав власне життя за незалежність України.

Саме тому у цей  день  бажаємо кожному громадянину України наснаги та мирного неба над головою! 

13 серпня 2024

#хаби_цифрової_освіти_одещини

У бібліотеках Ізмаїльської ЦБС для дорослих консультують з питань цифрової грамотності.

У Центральній міській бібліотеці ім. І.П. Котляревського всі охочі можуть отримати поради щодо користування смартфоном, комп’ютером, інтернетом та основними онлайн-сервісами, дізнатися свій рівень цифрової освіти та як його підвищити. Також для користувачів було розроблено інструкцію для визначення рівня навичок цифрової грамотності на платформі «Дія. Освіта»: «12 кроків до визначення рівня цифрової грамотності: онлайн-тестування». 

В бібліотеках-філіях  Ізмаїльської ЦБС для дорослих користувачів консультують бібліотекарі, які самостійно отримали цифрові навички на платформі «Дія. Освіта».

Діяльність Хабів цифрової освіти на базі бібліотек підсилюється проєктом «Здобуття цифрових навичок у бібліотеках – Хабах цифрової освіти», що впроваджується в усіх областях України. Він спеціально створений для людей старшого віку, які не дуже впевнено користуються цифровими інструментами, та допоможе їм навчитися користуватися смартфоном та електронними послугами у найрозповсюдженіших життєвих ситуаціях.

#хаби_цифрової_освіти_одещини