11 травня 2023

«Вишиванка — душа України»

Щорічно, у третій четвер травня, ми святкуємо День вишиванки - найвідомішого українського символу, який вражає своєю красою весь світ. Юнацька бібліотека підготувала  виставку-інсталяцію «Вишиванка — душа України». Експозиція представлена у старовинній скрині, якій майже 70 років. На виставці представлено: книги та журнали про українську культуру та вбрання, твори українських письменників, вишиванки для хлопця та дівчини, головні убори дівчини, український рушник.

        Українська вишита сорочка з давніх давен вважається оберегом, є символом краси, здоров'я, щасливої долі, родової пам’яті, святості та любові. Вислів "Народитися в сорочці" - означає бути щасливим у житті. Така сорочка наділяє людину цілющою силою рідної землі, захищає від усього лихого. Вишивають її кольоровими нитками. Червоний колір символізує любов, чорний-журбу, білий-надію. Візерунки на сорочці також мають символічне значення. Калина означає красу та продовження роду, мак- добробут і молодість, барвінок – вірність, волошки-ніжність і скромність, троянди – кохання, соняшник- символ світла та праці.

       Вишиванка – своєрідний унікальний код українського етносу. Вона яскраво відображає особливу національну традицію українського народу.

Немає коментарів:

Дописати коментар