03 жовтня 2023

«Видатні українські лікарі»

 

На честь Міжнародного дня лікаря, який цього року відзначається  2 жовтня, Юнацька бібліотека підготувала медичний стелаж  «Видатні українські лікарі». На виставці представлені статті з періодичних видань : «Голос України», «Урядовий кур’єр», «Я», «А і Ф в Україні» та  література  з медицини. Користувачі можуть дізнатися про видатних лікарів України.

Амосов Микола Михайлович (1913-2002)  – неймовірний лікар-хірург. Він провів 6 тисяч операцій, а через його інститут серцево-судинної медицини пройшло 80 тисяч пацієнтів! Амосов почав свою практику в незвичайних умовах – йому довелося реалізовуватися як лікарю під час війни. Саме він був першою людиною на Землі, яка наважилася робити протезування клапанів серця. Цікава деталь: для перших серцевих клапанів Амосов використав клаптики своєї нейлонової сорочки. Також саме Амосов розробив систему підтримування здоров’я, актуальну й нині. В її основі – обмеження у їжі та постійні помірні фізичні навантаження. Він неодноразово  наголошував, що медицина повинна лікувати від хвороб, а от підтримувати здоров’я – завдання кожного.

Володимир Аронович Хавкін  (1860-1930)

Завдяки українцю світ перестав боятися слів "чума" і "холера". Його винахід врятував 35 мільйонів життів. Саме він винайшов вакцину проти холери та чуми. Найбільше його вклад в медицину оцінила Британська імперія, яка запросила його працювати в Індію через критичну епідситуацію.

Там вченого сприймали як божество та називали “великим білим цілителем”, а ЗМІ його величали як “благодійник людства”.

Володимир Петрович Філатов (1875-1956)

Одесит Володимир Філатов у 30-х роках став одним із перших у світі лікарів , який здійснив цілий ряд нечуваних на той час відкриттів. У 30-х роках він одним із перших у світі провів успішну пересадку рогівки. Він самостійно конструював інструменти для операцій, а також вперше почав витримувати донорські очі в льоді.

В Одесі Філатов заснував один з найбільших в Європі Інститут очних хвороб і тканинної терапії. Тут лікар був директором аж до самої смерті! Філатов також є автором принципово нового методу лікування – тканинної терапії. Її до слова, широко застосовують і в сучасному світі.

Професія лікаря - одна з найблагородніших на землі, а їх робота - вкрай важлива і необхідна. Сьогодні багато лікарів допомагають нам здобувати перемогу. Під вибухами і розривами снарядів люди з небайдужими серцями вдень і вночі роблять свою нелегку справу: рятують наших воїнів, що зазнали поранень на фронті. Не шкодуючи себе.

Вони дійсно неперевершені: в умовах війни встигають надавати медичну допомогу постраждалому населенню, опановують новітні лікувальні технології, проводять унікальні оперативні втручання.

Цього дня ми низько схиляємо голови, вшановуючи подвиг усіх героїв-медиків з великими серцями. Їхнє життя – це зразок мужності, патріотизму, самопожертви під час виконання військового обов’язку.

Немає коментарів:

Дописати коментар