05 січня 2024

«Чарівні точки Брайля»

З метою підвищення обізнаності про значення азбуки для реалізації прав сліпих і слабозорих людей, у 2019 році Генеральна Асамблея ООН постановила відзначати 4 січня Всесвітній день азбуки Брайля - у день народження Луї Брайля. Саме він свого часу створив те, що допомагає людям з вадами зору читати, писати, працювати на комп'ютері і грати на музичних інструментах. За оцінками Всесвітньої організації охорони здоров'я, у світі близько 180 мільйонів людей мають порушення зору, з яких приблизно 45 мільйонів повністю сліпі, а 135 мільйонів мають слабкий зір.

До цього дня бібліотека-філія №2 ЦБС для дорослих оформила виставку-айстопер «Чарівні точки Брайля». На полицях експозиції всі бажаючі можуть знайти інформацію про цікаві епізоди з біографії французького винахідника, як з'явився шрифт Брайля,  історію створення його методики навчання та як люди з вадами зору можуть сприймати навколишній світ за допомогою тифлоабетки.

Через 200 років (1824 р.) шрифт Брайля використовується у всьому світі для читання книг, а також для полегшення роботи людей з порушеннями зору. Від кнопок на ліфтах до предметів першої необхідності, таких як шампунь, пакети з ліками і банкомати - шрифт Брайля використовується у всьому суспільстві для спілкування з тими, хто може його читати.

Аби кожна зряча людина спробувала світ «на дотик», на виставці презентуються декілька лікарських препаратів із шрифтом Брайля. «Зупинися, подивися, доторкнися» - таке гасло нашої виставки.

Немає коментарів:

Дописати коментар