09 січня 2024

«Яскравий світ Марії Примаченко»

 12 січня виповнюється 115 років від дня народження народної художниці Марії Примаченко. Юнацька бібліотека представила виставку біографію «Яскравий світ Марії Примаченко».

Марія Оксентіївна народилася, виросла і провела все життя в селі Болотня, Київська область. Її виховували у творчій сім'ї. Серйозно малювати Примаченко почала в 17-річному віці. 1936 рік став знаковим у кар'єрі художниці. Тоді відбулася Всеукраїнська виставка народного мистецтва, де експонували її "Звірів з Болотні". Марія стала відомою. Їй присудили диплом I ступеня.

Народна художниця України Марія Примаченко своєю творчістю відкрила оригінальну сторінку самобутнього мистецтва світової культури. 

Своїми картинами вона створила унікальний фантастичний світ, зітканий з народної української творчості, поліських міфів і власної багатої уяви.

Основними образами у її картинах є декоративні квіти незвичних форм і кольорів, птахи, звірі й інші вигадані істоти. Наївні та, на перший погляд, прості картини Марії Примаченко часто розкривали складні та трагічні теми, як-от війна чи трагедія на ЧАЕС, або були алегоріями на сучасне суспільство і процеси в ньому.

На життєрадісних картинах художниці бачимо й відгомін війни –– солдатські могили, сцени прощання з рідними, яких проводжають на фронт, букети квітів, що вона присвячувала воїнам. Бо війна торкнулася й родини художниці — у Другій світовій війні загинув її чоловік. Нажаль і зараз  війна не оминула пам’яті відомої художниці. У лютому 2022 року, російські війська знищили краєзнавчий музей у рідному селі мисткині на Київщині. На щастя, місцеві мешканці змогли врятувати більшість її картин. 

Сьогодні, коли українське військо героїчно захищає нашу землю й народ, а разом з тим і пам'ять про багату культуру та відомих предків. 

 Картини Марії Примаченко є пересторогою, закликом до дружби та миру, бо головною творчою темою була боротьба добра і зла.

За роки натхненної праці Марія Примаченко створила 800 картин. Понад 600 з них зберігаються в Київському музеї українського народного декоративного мистецтва та у найвідоміших галереях Франції, Болгарії, Австрії, Угорщини, Канади, Білорусі, Бельгії, Данії, Швеції, Португалії, Польщі, Прибалтики, Узбекистану, Казахстану, Чехії, Грузії.

Немає коментарів:

Дописати коментар