01 лютого 2024

«Рання діагностика рятує життя»

Онкологічні захворювання є серйозною загрозою для здоров'я людей по всьому світу. За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, у 2020 році близько 10 мільйонів смертей припало на долю ракових захворювань. Такий високий рівень смертності робить рак однією з найпоширеніших і смертельних патологій.

 Україна відрізняється високим рівнем захворюваності на цю недугу. Рак посідає друге місце в структурі смертності населення України і разом з серцево-судинними захворюваннями визначає рівень здоров'я нації. За сумною статистикою, понад одній третині випадків раку можна запобігти. Ще третина має шанси на одужання, якщо вчасно виявити та правильно лікувати недугу. Онкологи наголошують: при виявленні хвороби на ранній стадії до 40% хворих можливо вилікувати.

Юнацька бібліотека підготувала виставку : «Рання діагностика рятує життя », на якій пропонує нашим користувачам ознайомитися з  літературою з онкології.

Основні напрямки онкологічної допомоги – це профілактична робота, якісна діагностика та сучасне лікування хворих. На жаль, неможливо повністю захистити себе і своїх близьких від цієї хвороби, але існує ефективна профілактика раку, яка дає змогу звести ризик захворювання до мінімуму.

            Щоб запобігти утворенню злоякісних пухлин необхідно відмовитися від шкідливих звичок, обмежити споживання тваринних жирів, уникати негативного впливу виробничих канцерогенів, підвищеного сонячного опромінення, збільшувати фізичну активність, регулярно проходити профілактичні медичні огляди та ін.

 А головне пам’ятати: Рак — це не вирок! Це хвороба, з якою можна і необхідно боротись, яку можна і необхідно перемагати!

Немає коментарів:

Дописати коментар