22 лютого 2024

Почуття возвеличують людину

 Цьогоріч, свій ювілей 205 -річчя святкує безсмертна, відома п’єса українського класика Івана Котляревського – «Наталка-Полтавка».

Зачинатель сучасної української літератури Іван Котляревський написав свою знамениту п’єсу «Наталка Полтавка» у 1819 році. Того ж року її поставили у Полтавському театрі.

П’єса “Наталка Полтавка” Івана Котляревського вважається першим драматичним твором нової української літератури. Не випадково Іван Карпенко-Карий назвав цю п’єсу «праматір’ю українського народного театру».

Іван Котляревський взяв за основу цікаві факти з життя простого українського народу. Сюжет невибагливий, а популярність твору не згасає вже 205 років.

 «Наталка Полтавка» написана живою розмовною мовою, побудованою на засадах народності. Автор майстерно використовує невичерпні скарби української народної мови та пісенної творчості при змалюванні кожного з героїв, демонструє глибоке знання прекрасної душі українського народу та любов і повагу до світлого розуму й щедрого серця кращих представників українців. Він піднімає складні проблеми соціальної нерівності та гіркого безталання сільської бідноти, зверхності багатих над бідними у суспільстві.

П’єса Котляревського «Наталка Полтавка» завоювала світову славу і це свідчить про те, що цей твір є перлиною української літератури, який і зараз захоплює глядачів.


До ювілею видатного письменника юнацька бібліотека підготувала буктрейлер  до твору  «Наталка Полтавка»  - Почуття возвеличують людину.

Приємного перегляду.

Немає коментарів:

Дописати коментар