22 лютого 2024

«Символ віри і надії»

 19 лютого –  День Державного Герба України!

Тризуб є стародавнім символом, який зустрічався на нашій території з найдавніших часів. Його найдревніше зображення, знайдене археологами, датується X століттям. Зображення тризуба археологи знаходять на монетах, посуді, печатках, якими скріплювалися  міжнародні договори, укладені Київською Руссю.

Саме тризуб став спадкоємним геральдичним знаком для нащадків князя Володимира Великого. Сам же князь київський Володимир Святославович карбував його на монетах, де з одного боку зображувався портрет володаря, а з іншого – тризуб.

Традиція використання тризуба як герба веде свій початок із 1918 року, коли він став державним гербом Української Народної Республіки.

З проголошенням незалежності України в 1991 році було затверджено малий Державний Герб. Ним став золотий тризуб на синьому щиті. Згідно з постановою Верховної Ради від 19 листопада 1992 р. його зображення повинно міститися на печатках органів державної влади, грошових знаках та знаках поштової оплати, службових посвідченнях, штампах, бланках із обов’язковим дотриманням пропорцій зображення герба. Ізмаїльська Юнацька бібліотека підготувала історичний огляд «Тризуб - символ віри і надії», де кожен може зайти інформацію про становлення державної національної символіки України. Запрошуємо відвідати та ознайомитися з експозицією.

Немає коментарів:

Дописати коментар