14 травня 2024

«Літературний світ Панаса Мирного»

 Найбільше і найдорожче добро кожного народу – це його мова, та жива схованка людського духу, його багата скарбниця, в яку народ складає І своє давнє життя і свої сподіванки, розум, досвід, почування.

                                                                  Панас Мирний

               13 травня 2024 року  виповнюється 175  років від дня народження видатного українського прозаїка, драматурга Панаса Мирного (Панаса Яковича Рудченка 1849-1920 р.р.)   

             Дуже цікавою та неординарною є постать Панаса Мирного. Своє творче покликання Панас Мирний визначив ще в юності, записавши в «Щоденнику»: «…хочу показати безталанну долю життя людського, високу його душу, тепле серце».   Письменник увійшов в історію української літератури як прозаїк-новатор, який порушив суспільно-важливі морально-етичні питання. Літературна спадщина Панаса Мирного – це унікальні  твори, що не втратили своєї актуальності і сьогодні, в яких, як вища художня цінність, відображалася правда життя, реальність зображувалася такою, якою і була. Заслуга Панаса Мирного – створення яскравих людських особистостей, показ глибоких психологічних процесів.

              Вершиною епічної майстерності Панаса Мирного вважаються романи “Хіба ревуть воли, як ясла повні?” і “Повія”, де на прикладі неординарних людей автор простежує зміни в психологічному стані персонажів у різних життєвих обставинах.

              Творчість Панаса Мирного відіграла значну роль у розвитку української літературної мови та у розв’язанні низки морально-етичних проблем суспільства. Він – класик української літератури, геніальність якого полягає в тому, що його твори через століття є актуальними і досі хвилюють душу багатьох читачів.

              Юнацька бібліотека підготувала онлайн презентацію «Літературний світ Панаса Мирного»

                                       Приємного перегляду!

Немає коментарів:

Дописати коментар