07 жовтня 2024

«Люди в білих халатах»

Професія лікаря відноситься до однієї з найдавніших, яка незмінно залишається найбільш благородною, гуманною та милосердною.  

Щорічно в перший понеділок жовтня в багатьох країнах відзначають Міжнародний день лікаря, який вважається днем солідарності і активних дій лікарів всього світу. У 2024 році цей день випадає на 7 жовтня.

 Головна мета лікаря – поліпшення здоров’я і збереження життя людей. Ініціаторами створення цього свята виступили Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) та Міжнародна медична гуманітарна організація «Лікарі без кордонів» (MSF), яка була створена 1971 року. Її співробітники, діючи під егідою ООН, надають медичну допомогу всім, хто її потребує, незалежно від політичної, релігійної або етнічної приналежності у разі стихійних лих, епідемій, збройних конфліктів, а також проводять просвітницьку роботу в боротьбі зі СНІДом і наркоманією. Щорічно близько 700 медичних працівників MSF працюють у гарячих точках світу.

Люди в білих халатах щодня здійснюють подвиг на роботі. Вони лікують тілесні й душевні рани, повертають людям здоровя та життя!

З нагоди Міжнародного дня лікаря Юнацька бібліотека презентує виставку-рекламу під назвою «Люди в білих халатах», яка акцентує увагу на тому, що професія лікаря надзвичайно важлива і необхідна, особливо зараз у непростий воєнний час.

Вітаємо зі святом лікарів усього світу! Спасибі вам за кожне врятоване життя!

03 жовтня 2024

«Вчитель мого життя»

Щорічно у першу неділю жовтня українці вшановують вчителів.  В цьому році День вчителя припадає на 6 жовтня. Дата встановлена «на підтримку ініціативи працівників освіти України» згідно з Указом Президента від 11 вересня 1994 року. Це свято людей, які за покликом душі віддають свої знання дітям, навчають і виховують, розвивають у них найкращі риси, допомагають пізнати навколишній світ, плекають у своїх вихованців любов до рідних, близьких, друзів, свого краю та Батьківщини.
Саме від них залежить майбутнє нації. 

Вчитель – це, в першу чергу, приклад для наслідування, наставник, який невтомно передає свої знання, досвід, вміння молодому поколінню, який вірить у своїх учнів та неймовірно радіє їх успіхам. Професія вчителя надзвичайно важлива і поєднує в собі мудрість, креативність, доброту і суворість! Саме вчителі вкладають в кожного учня  частинку своєї душі, терпляче ведуть тебе за руку і допомагають робити перші кроки до знань.

 З нагоди святкування Дня вчителя Юнацька бібліотека підготувала книжкову виставку «Вчитель мого життя», на якій представлені  відомості про основні життєві віхи, наукову і творчу діяльність В. Сухомлинського, А. Макаренка; підручники з педагогіки та публікації з газет та журналів по вихованню.

Шановні вчителі! Щиро вітаємо Вас з прийдешнім професійним святом! Від щирого серця бажаємо Вам добра, здоров’я, щастя, творчих успіхів та професійного зростання!

01 жовтня 2024

Всекраїнський день бібліотек

 У тиші храму, де живуть слова,

І мови рідної до болю,

Чаклуєш всіх великою любовю.

До тебе йдуть і зблизька і здалека,

 Щоб почерпнуть від тебе лиш добра.

         Всеукраїнський день бібліотек зявився в нашому календарі в 1998 році.

З того часу 30 вересня стало професійним святом для всіх бібліотекарів України.

         Свято бібліотек – це, передовсім, свято книги. Вони навчають нас, дарують мудрість, допомагають пережити нелегкий час. Шлях розвитку книги був довгим і складним.

         Довіряючи всі свої знання і досвід книгам, люди навчилися зберігати їх.

Скарбницями книг називають бібліотеки. Вони і дотепер залишаються особливим місцем – адже книги можуть зберігатися і дарувати свою мулрість не одному поколінню читачів.

         Після здобуття Україною незалежності багато українських авторів почали видавати твори, що стали символами нової літературної епохи (Забужко О., Жадан С., Андрухович Ю., Матіос М., Малярчук Т. та інші)

         До Всеукраїнського дня бібліотек працівники філії № 3 підготували виставку «Вічна магія книги», яка представляє унікальні пам’ятки матеріальної і духовної спадщини України.

         В книгах, на сторінках яких відтворені героїчні реалії різних епох, відображаються визначні українці на полях битви за Вітчизну.

         Бібліотеки в Україні завжди були центром знань і освіти, але в умовах війни їхня роль значно зросла. Багато бібліотек стали волонтерськими центрами, організовують всіляку підтримку для ЗСУ.

Сьогодні бібліотека – це осередок культури та національної пам’яті, який надихає на перемогу і повоєнну відбудову.

Дорогі колеги, читачі з нагоди Всеукраїнського дня бібліотек прийміть щирі вітання з професійним святом.