16 лютого 2023

«Пласт завжди з нами»

 Щороку 22 лютого  в світі відзначають Міжнародний день бойскаутів. Бойскаути (скаути),діти й молодь - це члени незалежної добровільної організації, яка має на меті фізичний і духовний розвиток молодих людей.  Присяга скаутів має три основні принципи – дотримання обов’язку перед Богом та Батьківщиною, обов’язку перед людьми та обов’язку перед собою.

В  Англії, Баден-Павелл організував перший дитячий скаутський табір, а в 1908 році видав книжку «Розвідка для хлопчиків». Головною метою нової організації було навчити підлітків жити в умовах природи та справлятися з труднощами. В Україні скаутинг розпочався в 1911 році. Національна організація отримала назву «Пласт», а скаутів назвали пластунами – як колись козаків Запорізької Січі, що займалися розвідкою. Пласт – українська  скаутська організація, мета  якої - сприяти всебічному, патріотичному вихованню та самовихованню молоді на засадах християнської моралі. Пласт розвиває духовні, розумові, соціальні і фізичні якості своїх членів, плекає серед молоді традиції  її предків і передання та розуміння її історії, культури та національних традицій. Скаутський рух в Україні ставав все більш масовим, організації Пласту були у всіх регіонах країни.  В Україні скаутинг відновився на початку 1990-х років, після здобуття нашою країною незалежності. За всі роки рух не зрадив своїм цінностям та принципам – виховувати сильних особистостей, свідомих порядних громадян та патріотів. На сьогодні пластуни складають найчисленнішу організацію молоді України — 9,3 тисячі молодих людей у 146 місцевих осередках. Найбільше осередків організації у західній частині країни, але останнім часом скаутинг розвивається також у південних та східних областях.

Юнацька бібліотека підготувала виставку-огляд «Пласт завжди з нами». На виставці можна дізнатися  про:

Ідеї  та структуру молодіжної організації;

Пластовий однострій;

Організацію та види таборів.

  На виставці створили  символічну ватру та  прикрасили декількома елементами  пластунів. За допомоги виставки хочемо привернути увагу молоді до скаутського руху.  Адже молоде покоління має ідентифікувати себе з українським народом, прагнути жити в Україні, розбудовувати свою країну, служити Вітчизні на шляху її національного демократичного розвитку.

Немає коментарів:

Дописати коментар