09 травня 2024

«Україна на шляху до Європи»

Після завершення Другої світової війни європейські країни вирішили взяти в руки свою долю і спрямувати свої зусилля на політичну співпрацю та економічну кооперацію. Це був переломний момент у їх історії, який відбувся саме 9 травня 1950 року, коли французький міністр закордонних справ Роберт Шуман виступив зі своєю ініціативою.

Шуман пропонував створити спільну координацію та контроль за важкою промисловістю в Європі. Він визначив мету - розробити принципи спільної політики, які б допомогли забезпечити солідарність у цій важливій галузі. Його планом стала Європейська спільнота вугілля та сталі, де Франція, Німеччина та інші європейські країни передали б управління виробництвом єдиному органу.

Це об'єднання також передбачало спільний контроль над ключовими галузями військової промисловості, що запобігло б підготовці окремої країни до нової війни. Результатом було підписання договору про створення Європейської спільноти вугілля та сталі 18 квітня 1951 року в Парижі. Початково шість країн, а саме Франція, Німеччина, Італія та країни Бенілюксу - Бельгія, Нідерланди й Люксембург, ратифікували цей договір. Організація була відкритою для інших європейських країн.

Ця декларація Роберта Шумана стала початком європейської інтеграції, і тепер ми відзначаємо День Європи саме 9 травня. Це свято символізує єдність, мир і спільне майбутнє всіх країн Європейського Союзу.

День Європи є часом для відзначення досягнень, які були зроблені завдяки співпраці та об'єднанню країн ЄС. Це також нагадування про важливість збереження миру, свободи, демократії та прав людини, які є основними цінностями Європейського Союзу.

У цей день ми можемо вшанувати спадщину Роберта Шумана і всіх тих, хто працював над створенням єдності в Європі. Від Європейської спільноти вугілля та сталі ми перейшли до Європейського Союзу, який об'єднує 27 країн і сприяє мирному співіснуванню, економічному розвитку та благополуччю нашого континенту.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 В читальній залі бібліотеки-філії №4 ЦБС для дорослих розташована постійно діюча  тематична  полиця «Україна на шляху до Європи» , на якій представлені яскраві  видання: книги,фото-альбоми,буклети щодо європейської інтеграції України,про історію та культуру європейських країн. 9 травня бібліотеку-філію відвідало багато учнівської та студентської молоді .Особливий інтерес у студентів викликав альбом транскордонної культурної спадщини  «EFIGE- транскордонний комплекс. Поєднання культурної спадщини в Придунав‘ї» Спільної Операційної Програми Румунія-Україна 2014-2020.

 

 

     

 

          

 

                    Студенти Дунайського фаховий коледжу національного університету

                   «Одеська морська академія»

Нехай День Європи нагадує нам про нашу спільну відповідальність за  мирне майбутнє Європи і мотивує нас продовжувати працювати разом для досягнення ще більшої єдності, розуміння та процвітання.

Немає коментарів:

Дописати коментар