09 травня 2024

«День Європи – свято єднання»

Сьогодні 9 травня відзначають День Європи, як символ єдності та миру на континенті. Цю дату затвердили у 1985-му році на саміті Європейської ради в Мілані, оскільки 9-го травня 1950 року міністр закордонних справ Франції Робер Шуман запропонував створити нову форму організації держав у Європі у вигляді "наднаціональної спільноти". Метою такої спільности, за словами французького урядовця, було створення механізму попередження воєн, щоб їх не лише "не можна було уявити, а й вони були неможливими". 

В Україні День Європи почали святкувати ще у 2003 році. Враховуючи події Євромайдану та підписання Україною Угоди про Асоціацію з ЄС у 2014 році, це свято набуло не просто символічного значення. У червні 2022 року Україна отримали кандидатський статус ЄС. Нині ключовим питанням є початок переговорів про вступ України до Євросоюзу. 

День Європи сьогодні набуває особливого значення, адже для українців - це символ боротьби за свободу та європейське майбутнє. До цієї події Юнацька бібліотека підготувала книжкову виставку «День Європи – свято єднання», на якій представлені книги відомих французьких письменників, адже 2024 рік Організація Об’єднаних Націй з питань освіти, науки і культури (ЮНЕСКО)оголосила французьке місто Страсбург Всесвітньою столицею книги 2024.



Немає коментарів:

Дописати коментар