10 січня 2023

«Борець за єдність держави»

«Що вмієте, того не забувайте, 
а що не вмієте, того навчайтесь»
Володимир Мономах

Цього року на державному рівні українська спільнота відзначатиме 970 років від дня народження великого князя Володимира Мономаха (1053 – 1125) та 910 років з часу його сходження на київський престол (1113р.). З цієї нагоди бібліотека-філія №2 ЦБС для дорослих підготувала інформ-досьє «Борець за єдність держави».
«Поміж давніми князями після Ярослава ніхто не залишив по собі такої гучної і доброї слави, як Володимир Мономах… Довкола його імені обертаються майже всі важливі події історії того часу», - так охарактеризував діяльність князя Микола Костомаров.
Володимир Мономах – онук Ярослава Мудрого, син великого князя київського Всеволода Ярославича та грецької царівни з роду Мономахів, звідки й походить його прізвище. З юних літ брав участь у битвах та походах, вів дипломатичні перемовини. За свідченнями істориків-літописців, Володимир Мономах був людиною енциклопедичних знань, знав п’ять мов, листувався з багатьма князями, писав молитви. Він розробив «Устав», або доповнення до юридичного кодексу «Руська правда», що складався з 69 статей, в яких викладені норми цивільного, кримінального й судового права. За часів князювання у Києві Володимир Мономах зумів об’єднати під своєю владою більшу частину Київської держави, припинити князівські усобиці, поповнив державну скарбницю, відтіснив кочівників від державних кордонів.
Його князювання стало «лебединою піснею» Русі, адже держава на короткий час наблизилася, хоча й не повернулася, до своєї могутності минулих років.
Пам'ять про цього видатного діяча закарбована на пам’ятних знаках, ювілейних монетах, марках, його іменем названі вулиці. 6 травня 2020 року указом Президента України Володимира Зеленського ім'я Володимира Мономаха присвоєно 53-тій окремій механізованій бригаді Сухопутних військ Збройних Сил України.

Немає коментарів:

Дописати коментар